”Minähän osaan!”

Datanomi käsittelee tietokoneita varmoin ottein.

Nina Hietalahti ajautui datanomikoulutukseen ikään kuin vahingossa. Hän nimittäin otti yhteyttä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymään aivan muissa asioissa, mutta huomasikin sivuraiteille ajautuneen puhelun jälkeen innostuneensa datanomin oppisopimuskoulutuksesta.

Nina on opiskellut datanomiksi oppisopimuksella

–  Olen todella tyytyväinen siihen, että lähdin opiskelemaan! Koulutus sujui erittäin hyvin mukavien opettajien, ihanien opiskelukavereiden ja ennen kaikkea tutorina toimineen työkaverin ansiosta. Työnantajakin suhtautui alusta alkaen myönteisesti. En ole kyllä hetkeäkään katunut koulutukseen lähtemistä ja voin suositella sitä muillekin, Nina suitsuttaa.

Vaikka opiskelu olikin mukavaa, ei se suinkaan ollut aina helppoa. Opiskelu vaati paljon aikaa ja työpäivän päätteeksi piti vielä motivoida itsensä jäämään työpaikalle suorittamaan tehtäviä, kun muut jo lähtivät kotiin.

–  Sinne minä monesti jäin opettelemaan ”rautapuolen” hommia eli asennusta ja kokoamista, kun muut jo lähtivät kotiin. Ja sitten taas seuraavana aamuna oli luvassa aikainen aamuherätys ja lähtö opiskelemaan. Kyllä siinä joskus meinasi into lopahtaa.

Oppisopimus koulutusmuotona saa Hietalahti ja Pojat Oy:ssä toimistotyöntekijänä toimivalta Ninalta kiitosta. Hänellä oli jo olemassa markkinointimerkonomin tutkinto ja taloushallinnon ammattitutkinto, joihin datanomin tutkinto toi hyvän lisän. Nina sai korvattua osan opinnoista aiempien opintojensa ansiosta, mutta innokas opiskelija osallistui silti tunneille kuunteluoppilaana. Oppisopimukseen kuuluva näyttötutkintokaan ei Ninaa suuremmin pelottanut.

–  Ensimmäinen näyttö oli aluksi hieman hankala, varsinkin kun en ollut tottunut niin laajoihin tehtäviin. En oikein tiennyt, kuinka laajasti tehtävään kuuluu vastata. Toisaalta tehtävä oli todella hyvin laadittu, koska se oli hyödyllinen yrityksemme kannalta ja sain suorittaa sen omaa työtäni tekemällä. Tehtävää suorittaessani sain kokonaiskuvan siitä, millaisia tietokoneita meillä on, mihin niitä käytetään ja missä ne sijaitsevat. Ensimmäisen näytön jälkeen osasinkin jo valmistautua paremmin seuraaviin näyttöihin.

Nina on päässyt hyödyntämään koulutuksessa oppimiaan taitoja sekä työelämässä että käytännön arjessakin. Turha pelko tietokonetta kohtaan on karissut ja nykyään Nina käsittelee tietokoneita varmoin ottein.

–  Ennen saatoin hermostua totaalisesti, jos tietokoneeni jumittui. Nykyään vain otan lunkisti, selvitän mikä on vialla ja hoidan homman. Välillä jopa olen se, jolta työkaverit ja ystävät kyselevät apua esimerkiksi virustorjuntaan liittyvissä asioissa. Monesti tuleekin sellainen ahaa-elämys, että ’Minähän osaan!’ Nina nauraa. 

 

Opiskele datanomiksi tai suorita tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinto