”Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella”

Maatalon emäntä ryhtyi datanomiksi

Datanomiksi valmistunut ja työssäoleva Suvi.Suvi Hotakaisen työt maatalossa eivät enää allergioiden ja selkävaivojen takia onnistuneet, joten oli pakko keksiä uusi suunta elämälle. Hotakainen valitsi tietotekniikan opinnot Keski-Pohjanmaan aikuisopistossa. Kun peruskurssin jälkeen intoa riitti opiskella vielä pidemmälle, Suvi hakeutui datanomikoulutukseen.
– Olen todella tyytyväinen siihen, että lähdin kouluttautumaan! Datanomiopinnoissa oppi monia sellaisia taitoja, joista on selkeästi ollut hyötyä päivittäisten työtehtävien hoitamisessa. Lisäksi sain opintoryhmästäni todella hyviä ystäviä, joiden kanssa olemme edelleen yhteydessä, Suvi iloitsee.

Datanomin opintojensa ja aiemman toimistotyökokemuksensa ansiosta Suvi pääsi harjoitteluun Finn Springille ja on samalla tiellä edelleen. Nykyään hän hoitaa yrityksessä myyntisihteerin tehtäviä.

Suvi korostaa, että datanomin opinnoista on hyötyä etenkin tietokoneiden ääressä työskenteleville, mutta myös muiden alojen osaajille – vaikkapa juuri maatalon emännälle. Koulutuksen tuomista käytännön taidoista hän mainitsee sujuvan tiedonhakemisen, tietokoneen käyttövarmuuden ja ongelmanratkaisutaidon.

Suvi suoritti datanomin tutkinnon päiväopiskelijana, joten opinnot kestivät noin kaksi vuotta. Aluksi koulutuksen pituus ja opiskelu pitkän tauon jälkeen hieman jännittivät, mutta mitään suurempia ongelmia ei opintojen aikana tullut vastaan.
– Olihan se toki raskasta, kun yhdensuuntainen matka kotoa aikuisopistolle oli yli 90 kilometriä. Yritin aina hyödyntää matkan niin, että ajomatkan aikana prosessoin asiat mielessäni loppuun ja sain sillä tavalla nollattua ajatukseni päivän päätteeksi. Samaten aamulla ehti matkan aikana valmistautua tulevaan päivään.

Suvi kiittelee opiskelun sujumisesta myös läheisiään.
– Kaikki kannustivat minua lähtemään opiskelemaan ja olivat oikeassa siinä, että aika menee nopeasti. Yhtäkkiä vain huomasin, että olin saanut tutkinnon suoritettua!

Intoa opiskelua kohtaan Suvilla riittää edelleen ja hän onkin suunnitellut jatkavansa opiskelua omaksi ilokseen.
– Keski-Pohjanmaa-lehden koulutussivut tulee kyllä luettua tarkkaan. Minusta tuntuu, että olen koukussa oppimiseen, Suvi nauraa.

Niitä, joita opiskelu nuoruusvuosien jälkeen saattaa hieman pelottaa, Suvi Hotakainen kehottaa olemaan rohkeita ja ennakkoluulottomia.
– Opiskelusta kannattaa ottaa irti kaikki, mitä saa! Ikäkään ei merkitse mitään, kun yhdessä opiskellaan. Huomasin myös, että aikuisena oma asennekin opiskelua kohtaan on erilainen kuin nuorena. Minun mielestäni koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella! 

Opiskele datanomiksi tai suorita tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinto